Laten wij ons even aan U voorstellen.

Lingerie Marijke is een familie bedrijf dat in 1967 is ontstaan. In 1997 bestond ons bedrijf 30 jaar, ter gelegenheid van dit heugelijke feit is er een redactioneel stuk in de krant gekomen. Hieronder zullen wij dat redactionele stuk nog eens herhalen:

Eveline in de vernieuwde winkel.

'Veel vrouwen dragen een slecht zittende bh'

"Ik zou zo wel een paar vrouwen van de straat willen plukken, om te kijken wat er onder hun jurk of T-shirt zit." Geen bizarre afwijking, maar een oprechte interesse die voort komt uit haar beroep.

Eveline Vijn is mede-eigenaresse van een lingerie speciaalzaak in Enkhuizen en weet uit ervaring: "Veel vrouwen dragen bh's die slecht zitten. Vooral bij vrouwen met een wat grotere maat bestaat de neiging om te klein te kopen. Jammer, want je bovenkleding staat echt veel mooier als er een goed passende bh onder zit."

Bruin houten kasten met sobere laatjes. Keurig achter een even sobere toonbank, zodat zelf snuffelen er voor de klant niet bij was. Zo begon mevrouw M.J. Vijn in 1967 in Enkhuizen met een kleine corsetterie winkel. Een nogal donkere winkel waar je niet naar binnen kon kijken; een winkel ook zonder etalage. De klanten kwamen er om degelijke foundation, gemaakt van zware stof die jaren en jaren meeging. Bh's, ze waren er in één of twee modellen en in de kleuren wit, zwart en huid. Ook een onderbroek was een onderbroek. Mooi? Dat was van geen of van ondergeschikt belang.
Inmiddels hebben mevrouw Vijn en haar man compagnons in hun zoon Jaap en zijn vrouw Eveline. 
Lingerie Marijke is uitgegroeid tot één van de grootste, breedst gesorteerde speciaalzaken in Nederland en de winkel heeft een heel open karakter. Achter de hoge ramen hangt in een lichte ruimte het mooiste 'spul' -- badmode, nachtkleding en lingerie -- open en bloot te kijk. De bh's en slips zijn er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren en in een enorme diversiteit aan uitvoeringen en maten; de omvangsmaat loopt van 70 tot en met 120 en de cupmaat van AA tot en met O.

De omslag van louter functioneel naar vooral ook mooi, kwam in de jaren zeventig aarzelend op gang. Om zo'n tien jaar later pas echt goed door te zetten. Toen ook kwamen de meeste grootwinkelbedrijven in de kledingbranche met luxere, meer frivole spullen op de markt. Een ontwikkeling die de speciaalzaak in de ogen van Eveline Vijn verre van overbodig maakt. "De grootwinkelbedrijven beperken zich tot de maten waarvan ze denken dat ze het meest gangbaar zijn; wij niet. Verder hebben we nog steeds dat zware goed, dat vooral door oudere dames wordt gedragen. Als een corset niet helemaal past, vermaken we dat zelf. En voor vrouwen die een beha nodig hebben, zijn goed passen en aandacht voorwaarden. Dat passen is trouwens voor iedereen belangrijk,"

Ondanks de in een stroomversnelling geraakte groei van het aanbod, lijkt de oude veronderstelling "Er is niks en zeker niet in mijn maat" onuitroeibaar. Eveline: "In elke maat hebben wij zo'n vijftig verschillende bh's. Ook in de grote maten. Maar nog steeds merk ik dat vrouwen denken dat er in die maten weinig te koop is. Ik krijg hier vrouwen, tegen wie in een winkel gezegd is: E95? Die tenten verkopen wij niet, daar is geen vraag naar. Schandalig en absoluut niet waar."
Eveline heeft de collectie sinds kort uitgebreid met cupmaat O, want de Nederlandse vrouw wordt niet allen steeds langer, ze wordt ook zwaarder. Maar met een blij gemoed zo'n maat uit het rek pakken, daar deinzen veel klanten voor terug. "Ik geef zo iemand gewoon een bh en zeg trek hem eerst maar eens aan en als-ie lekker zit, hebben we het wel over de maat'. Bij veel vrouwen zit het echt tussen de oren."

Tip van Eveline voor het pashokje: "Buig voorover tot het bovenlichaam horizontaal staat en leg de borst met de hand in de cup. Ga weer staan en kijk of de borst de cup helemaal vult. Als dat zo is, dan heb je de juiste cupmaat te pakken."

Update: In 2006 is onze winkel verbouwd naar 250 m2, waardoor wij onze artikelen nu beter kunnen presenteren, verder is er een koffietafel met de krant van vandaag, 8 grote paskamers en is er nu een airco in de winkel.