70% van de vrouwen loopt met de verkeerde maat beha rond.
Een beha kun je niet zomaar op de gok kopen.


Het probleem:

Afdrukken van schouderbanden.

Afdrukken op de schouder kunnen ontstaan door te smalle schouderbanden.

Drukplekken rond de borsten.

Een beugelbeha die niet goed past, laat onaangename drukplekken achter.

De oplossing:

Optimaal draagcomfort.

Beha's met zachte gepolsterde schouderbanden bieden optimaal draagcomfort en ontlasten schouders en nek.

Bh met goed passenden beugel.

De beugel dient de gehele borst te omsluiten, vooral aan de zijkant en mag niet over de borst lopen. Om drukpunten te vermijden, moet de beugel in een zacht gepolsterde beugelband verwerkt zijn.

Gezondheidsrisico's vermijden door het dragen van de juiste beha!

Bij velen is niet bekend, dat een niet passende of ongeschikte beha voor lichamelijke klachten of problemen kan zorgen. Wij hebben daarover gesproken met Dr. Hans-Ulrich Krüger, chef arts in een revalidatie centrum.


Anita: Dr. Krüger, moeten vrouwen überhaupt een beha dragen?

Dr. Krüger: Nee, een jonge vrouw met een kleine borst kan het zelf bepalen of ze een beha draagt of niet. Maar zeker bij sportive activiteiten zal ook zij van een goede sportbeha profiteren. Feit is dat in de Westerse industrielanden meer dan 90% van de vrouwen een beha draagt, de beha is een vast onderdeel van de kledingcultuur. En om direct tot de kern van de problematiek te komen: de meerderheid van de vrouwen draagt een beha die niet past of niet geschikt is. In deze gevallen verliest een beha zijn gunstige werking op de borst en het bewegingsapparaat en wordt zo een gezondheidsrisico.

Anita: Hoe komt het dat zoveel vrouwen niet passende beha's dragen, terwijl er zo'n ruime keuze in modellen en maten wordt aangeboden?

Dr. Krüger: Er zijn gevallen waarbij de behamaat verkeerd wordt opgemeten. Een veel gemaakte fout is, dat de ondercupmaat bij vrouwen met een grotere borst te wijd gemeten wordt. Velen weten niet dat de borst niet alleen ondersteund wordt door de schouderbanden maar ook door de ondercupband! Men moet zich echter ook realiseren dat de behamaat wijzigt door het ouder worden, bij veranderingen van het lichaamsgewicht en onder invloed van hormonen(therapie). Bij grote borstveranderingen gedurende de cyclus, kunnen vrouwen in de eerste helft van de cyclus een andere behamaat hebben dan in de tweede helft.

Anita: Welke concrete gezondheidsproblemen kunnen door het dragen van te kleine of slecht zittende beha's ontstaan?

Dr. Krüger: Pijn in schouders en armen, spanning in het schouderbereik, hoofdpijn, halswervelklachten maar ook rugpijn in de dieper gelegen wervelkolom. smalle, insnijdende en slecht verlopende schouderbanden kunnen spieren en schouders belasten en irriteren. Ook het vrij bewegen van de schouders mag door de beha niet verhindert worden. Bij alle klachten in schouders en hals, maar ook bij chronische hoofd- en rugpijn dient de keuze van de beha kritisch te worden gemaakt.

Anita: Zijn er verder nog gezondheids problemen die door een ongeschikte beha kunnen ontstaan?

Dr. Krüger: Hier zijn vooral huidproblemen in de ondercupbereik te noemen. In het bijzonder in de USA onderzoekt men een mogelijke samenhang tussen het dragen van te nauwe beha's en het ontstaan van borstkanker. Eénduidig wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet. Er zijn echter ook geen bewijzen dat dit verband zeker uit te sluiten is. De vele bewezen risicofactoren voor het ontstaan van borstkanker spelen in ieder geval een aanzienlijke belangrijke rol.

Anita: Welke eigenschappen heeft een 'gezonde' beha?

Dr. Krüger: De schouderbanden moeten breed gepolsterd zijn, de ondercupband anatomisch gevormd, elastisch en zich kunnen aanpassen aan het lichaam, zodat er een optimale verdeling van de ondersteuning mogelijk is, de structuren van het bewegingsapparaat en ander weefsel ontlast wordt en niet geïrriteerd. Daarnaast dient de beha huidsvriendelijk en vrij van (verf)gifstoffen te zijn. Bijzonder aan te bevelen zijn producten van een fabrikant, die ook over een omvangrijke ervaring op het gebied van medische speciaalbeha's beschikt. Toch kan ook dan de beste beha tot gezondheidsrisico's leiden wanneer de beha niet goed past.

Anita: Welke tips zou u aan vrouwen willen geven voor de aanschaf van een beha?

Dr. Krüger: Neem de tijd om iedere beha rustig te passen en kritisch op de pasvorm te beoordelen. Let er daarbij ook wat er gebeurd wanneer de armen zijwaarts zijwaarts en naar boven worden bewogen. Het beste is het om u door vakpersoneel te laten adviseren. De meeste kennis is in de speciaalzaken voorhanden. De behamaat dient steeds weer te worden gemeten. Na het uittrekken van de beha moet gekeken worden of de beha ergens drukpunten of irritaties heeft veroorzaakt. Overige tekenen van een slecht passende beha zijn wegglijdende schouderbanden en een op de rug naar boven toe bewegende beha. Vaak proberen vrouwen een slechte pasvorm te compenseren door te strak aangetrokken schouderbanden, waarvoor ik dringend wil waarschuwen! Bij beugelbeha's mogen de beugels geen drukpunten veroorzaken. Bij aanschaf van een beha dient u de beha te sluiten op de wijdste sluiting zodat er nog ruimte is om te verstellen mocht de beha na verloop van tijd wijder worden. Mocht de beha echter niet meer passen, dan dient deze vervangen te worden.

Bron: www.anita.com